Brand barbecue

4 tips voor een brandveilige vakantie

Axel Fire safety

Hoera, vakantie! U hebt hard gewerkt en kan nu eindelijk alle remmen loslaten. Even alles vergeten en volop genieten. Terecht! Maar het is raadzaam om op vakantie ook met brandveiligheid bezig te zijn, al is het maar heel even. Daarom geven we u graag enkele tips. Daarna kan u weer met een gerust gemoed genieten van de cocktails aan het zwembad. Beloofd!

Op vakantie gelden dezelfde waarschuwingen als thuis: laat geen kaarsen branden als u weggaat, gebruik de microgolfoven enkel om voedsel en dranken op te warmen, houd water weg bij elektrische toestellen etc. Daarnaast geven we u graag enkele tips voor een brandveilige vakantie:

1. Spring voorzichtig om met vuur (barbecue, kampvuur en kookvuurtje)

Kies een windvrije plaats. Gebruik nooit brandversnellers om een vuur aan te krijgen. Zorg voor een stabiele ondergrond en zet een emmer zand of water klaar om te blussen, moest het fout gaan. Houd water weg van de elektrische barbecue. Stapel het hout niet te hoog bij een kampvuur.

2. Prent het noodnummer in

In de Europese Unie kan u de hulpdiensten bereiken op het noodnummer 112. Het Amerikaanse noodnummer (911) kent u wellicht ook. Voor andere reisbestemmingen zoekt u het noodnummer best op voor u vertrekt of vraagt u het na bij aankomst.

3. Lokaliseer de nooduitgangen

Bekijk bij aankomst in uw hotel of appartementsgebouw de evacuatieplannen die aan de muren hangen en zoek uit waar de nooduitgangen zich bevinden. Ken de vluchtroute en verzamelpunten. Zoek uit waar de trappen zijn, want bij brand mag u de lift niet gebruiken.

4. Blijf kalm

In geval van nood, is het altijd aangeraden kalm te blijven. Verwittig de hulpdiensten en andere vakantiegangers. Een beginnende brand (zonder rookontwikkeling) kan u trachten zelf te blussen. Als er rook ontstaat, vlucht u zo snel mogelijk naar een veilige plaats. Sluit ramen en deuren achter u, zodat de brand zich niet – of niet zo snel – verspreidt.

Zo, u bent voorbereid en nu maar genieten van die deugddoende vakantie! Met vragen over brandveiligheid kunt u steeds bij ons terecht!

Contacteer ons vrijblijvend

Deel dit bericht!