student kot

Brandveiligheid op kot: tips voor studenten

Axel Fire safety

Het is weer september, dus duizenden studenten maken zich op voor een nieuw schooljaar. Het “kotleven” staat voor velen synoniem voor vrijheid, feestjes en plezier. Ze staan weinig of niet stil bij de gevaren die hun nieuwe omgeving met zich meebrengt. Toch kunnen studenten op een eenvoudige manier het risico op brand verminderen. Enkele tips.

Sommige van onderstaande tips lijken heel logisch, maar als student bent u bezig met opdrachten, deadlines, lessen en uiteraard de leuke dingen van het leven. U houdt niet van de belerende vinger en overbezorgde ouders. Toch kunnen deze eenvoudige tips u helpen om ervoor te zorgen dat uw studententijd niet in rook opgaat.

  1. Wees voorzichtig met kaarsen

Blaas alle kaarsen uit als u de kamer verlaat. Plaats ze niet te dicht bij brandbaar materiaal, zoals gordijnen. Zorg ervoor dat de kaarsen stabiel staan.

De brand in het Switel Hotel in Antwerpen (1994) is een voorbeeld van hoe het vreselijk mis kan gaan met kaarsen. Bekijk hier een reportage.

  1. Opgepast voor de friteuse

Laat de frituurpan nooit onbewaakt achter. Trek ze uit als u klaar bent met bakken.

Als de frietketel in brand vliegt, blus dan nooit met water. Gebruik een deksel of blusdeken. Bekijk hier wat er gebeurt als u een friteuse blust met water.

  1. Schakel rookmelders nooit uit

Rookmelders verwittigen u bij gevaar en kunnen uw leven redden.

  1. Rook buiten

Roken op een studentenkamer is niet toegelaten. Doet u het toch, blijf dan zeker weg bij uw bed en zorg ervoor dat uw sigaret goed gedoofd is als u weggaat.

  1. Let op met de barbecue

Neem uw tijd en gebruik nooit brandversnellers. Zet een emmer zand klaar om te blussen, moest dat nodig zijn. Zorg dat de barbecue stabiel staat en uit de wind. Barbecue nooit binnen of in een slecht verluchte ruimte, zoals een koertje. De CO die vrijkomt is giftig.

  1. Bereid u voor op brand

Bekijk het evacuatieplan dat in uw gang aan de muur hangt. Zoek de dichtstbijzijnde nooduitgangen en stippel uw vluchtroute uit. Zorg voor een tweede route als back-up. Laat geen spullen rondslingeren op de vluchtroute en bewaar sleutels van gesloten deuren of ramen in de buurt ervan. Tel het aantal deuren van uw kamer tot de nooduitgang, zodat u uw weg vindt bij hevige rookontwikkeling.

 

We wensen u een onvergetelijke en brandveilige studententijd. Geniet ervan!

Contacteer ons vrijblijvend met vragen over brandveiligheid

Deel dit bericht!